22 Aralık 2014 Pazartesi

TESADÜF MÜ STRATEJİ Mİ 2




ZENGİNLİĞİNİ KENDİSİ YARATMIŞ BİR  KADIN ROSALIA MERA 

Rosalia Mera 11 yaşında terzilikle hayata başladı. 2013 de 69 yaşında vefat ettiğinde arkasında 21 milyar dolar ciroya sahip bir firma bıraktı.

Ve evet anlaşıldığı üzere tesadüf mü strateji mi konusuna bugün İspanyol tekstil markası Zara’nn kurucusu Rosalia Mera konuk.

Henüz 11 yaşında terzilikle iş hayatına başladı. 20'li yaşlarında hazır giyim girişimcisi olacak birikime sahipti artık. O zamanki eşi Amancio Ortega ile hazır giyim işine girdi. 1975’de eşi ile beraber İspanya’da Zara adını verdikleri ilk mağazalarını açtılar. Mağazanın ismi ise izledikleri bir filmden esinlenilmiş.

Zara İspanya’da büyümeye başlayınca çift başka markalar üretmeye başladı ve 1985’de Inditex’i kurdular. 2001’de Mera şirketi halka açarak daha hızlı bir büyüme kaydetti. Hatta 1998 ile 2002 arasında dünyanın en hızlı büyüyen firması oldu. Massimo Dutti, Bershka gibi markalar da dahil olmak üzere bünyesinde 8 markayı barındıran Inditex 21 milyon dolar ciro ile 2012’de dünyanın en büyük hazır giyim firmalarından biri oldu.


FAST FASHION

Roselia Mera, Zara ile “fast fashion-hızlı moda” kavramının en önemli temsilcisi olarak anılmakta. Peki nedir bu “fast fashion-hızlı moda”? Moda trendlerini belirleyen defilelerde sergilenen ürünlerin uygun fiyatlarla en hızlı şekilde müşteriye ulaştırmaktır.

Mera, Forbes zenginler listesinde 6.1 milyar dolar servetiyle yer aldı.  Ve en önemli ayrıntı bu servetiyle dünyada bu zenginliği kendisi yaratmış yani kendisine miras kalmamış en zengin kadın ünvanını almıştır.

Roselia Mera'nın hayatı da  bize doğru zamanda doğru atılmış adımların başarıdaki payını gösteriyor. Sanırım Mera'nın cesareti de birçok girişimciye ilham verecek cinsten.

Tesadüf Mü Strateji Mi başlığı altında yazdığım ilk yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin