5 Kasım 2014 Çarşamba

SARAYINIZ HAYIRLI OLSUN


     Maliye Bakanımız Cumhurbaşkanlığı makamının toplam maliyetini açıklamış."1 Milyar 370 Milyon Türk Lirası". Bir de kendisine uçak aldık o da “185 Milyon Dolar” .

     Ülkemizin cumhurbaşkanı bu kadar lüks içindeyse bizim yaşam koşullarımız üst düzeyde olsa gerek diye düşünüyorum ama TÜİK'in farklı tespitleri var. Kurumun verilerinin tarafsız olmadığını düşünsem de çıkardığı tablo bile içler acısı.TÜİK in Gelir Dağılımı ve Yaşam Koşulları İstatistikleri* başlığı altında topladığı birtakım veriler mevcut. Bunlardan benim en çok ilgimi çeken Yaşam Koşulları İstatistikleri.

      Yaşam Koşulları İstatistikleri nedir?

    Seçilmiş 7 adet yaşam koşuluna göre nüfus dağılımını gösteren bir tablodur. Seçilen yaşam koşullarına gelirsek:
  • Konut masrafları
  • Borç ve taksit ödemeleri (Konut alımı ve konut masrafları dışında)
  • Evden uzakta bir haftalık tatil yapabilme
  • İki günde bir et, tavuk ya da balık yiyebilme
  • Beklenmedik harcamaları karşılayabilme
  • Evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme
  • Yıpranmış veya eskimiş mobilyaları yenilenebilme
  • Yeni giysiler alabilme

   Bu tabloya göre 2013 yılında nüfusun yaklaşık %84'ü konut masraflarının yük getirdiğini beyan etmiş. Yaklaşık %78'i evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamıyor. Ülkemin %46.1’i neredeyse yarısı iki günde bir et,tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamıyor. %30'u ısınma !!! ihtiyacını karşılayamıyor. Bu istatistikler Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi yayınladığı resmi istatistikler.Benim şahsi görüşüm bu değerlerin daha kötü olduğudur.Ancak hadi bunları kabul edelim, böyle olduğunu varsayalım.Bu verilerin içerisinde eğitim ya da sağlık masrafları yok. Bunların günümüz şartlarında ne kadar büyük masraflar olduğu da malumunuz.
  
   Şimdi demezler mi komşun aç yatarken seni uyku nasıl tutacak sayın Cumhurbaşkan’ım. Gerçekten gerek var mıydı bu kadar para harcanmasına? Bu kadar gösterişe... Her fırsatta Müslümanlık’tan dem vuruyorsunuz. En önemli nasihatlardan biri değil midir ki “ İsraftan kaçınınız.” Bu kadar gereksiz gösteriş yerine sanayiye, bilime, teknolojiye, üretime aktarılsaydı bu ülke kat be kat kazanmaz mıydı?

 Halk ısınmak gibi, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta bu kadar zorlanıyorken siz 1000 odalı sarayda oturmayı nasıl düşünüyorsunuz.
  
   Bir diğer önemli konu bu sarayın ismi..... Kime sordunuz? Her fırsatta referandum yapan partiniz bunu neden düşünmedi. Bu ilelebet Ak Parti malı olarak mı kalacak adı 'Ak Saray' oldu?

   
  Atatürk’ün ve halkın el ele bataklıktan çiftliğe çevirdiği topraklardaki ağaçların katledilip yerine saray dikilmesine hiç girmek istemiyorum ancak bana göre yukarıda yazdıklarımdan kat be kat önemlidir.

*Bahsettiğim istatistiklere ve daha fazlasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 
      http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1011

 TÜİK:Türkiye İstatistik Kurumu

1 yorum:

  1. iktidara ilk geldiği yıllarda millet vekili mercedeslerini ve villalarını satıp istrafın önüne geçmeye çalışan ve milletimizin güvenini de bu şekilde kazananlar şimdilerde iktidarın sarhoşluğunu yaşamaya başlamış gözüküyor.

    YanıtlaSil

Blog Widget by LinkWithin